Translate

8 Eylül 2014 Pazartesi

Bir kahvenin 40 yil hatiri vardir...

Selam Arkadaslar;

Basliktan da anlasilacagi gibi bugun bizim kulturumuzde cok onemli yeri olan Turk kahvemizden bahsedecegim.Bu yaziyi yazmak Turk kahvesini  her aksam olmasada iki gunde bir yemekten sonra icememden kaynaklaniyor sanirim...


 Evimde su an lokum olmadigi icin cerezle ikram ettim.  Lokum yada guzel bir cikolatayla daha da guzel olacaktir.


Bugun de esim ile beraber kahvelerimizi icerken karar verdim sizlerle Turk kahvesinin  bizim hayatimizdaki yerini paylasmaya.

Bildiginiz gibi Turkiye de kahve bitkisi yetismiyor. Peki bu kahveye nasil Turk kahvesi adi verilmis? 16. yy. baslarinda Osmanlinin Yemeni fethetmesiyle Yemen de yetisen kahve yi zaman icinde bize has bir yontemle gelistirmisiz ve buna bagli olarak tuketim kulturu olusmus.


Bati Avrupa ve Dunya capinda kahvenin yayilmasinda Osmanli imparatorlugunun cok buyuk bir katkisi var. Turk kahvesi bizim icin onemlidir.


Kiz isteme gelenegimizin en vazgecilmez ozelligidir.

  • Kahvenin icinde bir miktar bulunan kafein sinir sistemini uyarir ve zihinsel aktiviteleri guclendirir. 
  • Yemek sonrasi icilen turk kahvesi sindirimi kolaylastirir.
  • Uyusuklu gidermede ve uyanik kalmamiza yardimci olur.
  • Bir fincan turk kahvesinde 50 mg kafein vardir ve bu miktarida vucudumuz kolaylik  vucuttan atar.
  • Gunde 2 fincandan fazlasi onerilmez . Cunku tansiyon yukselmesine, asiri uykusuzluga  ve mide rahatsizliklarina neden olabilir.

Turk kahvesi candir... Bizde bir soz vardir "Bir fincan kahvenin 40 yildir hatiri vardir". Cok dogru bir soz.

Ayrica soyle durup dusunurseniz herkezin dostlariyla dertlestigi, hasret giderdigi anda yanlarinda eminim bir fincan kahve vardir...

O kadar konustuk peki bu turk kahvesi nasil yapilir?

  • 1 cevzeye kisi basina 1 kahve fincani olmak uzere soguk su koyulur. Kisi basina 2 cay kasigi taze cekilmis turk kahvesi koyulur. Eger sade yapilacaksa seker konmaz. Orta yapilacaksan kisi basina 1 cay kasigi seker konur. Sekerli yapilacaksa kisi basina 2 cay kasigi seker konur.
  • Cevze kisik ateste yanan ocaga konur ve tum karisimlarin homojen bir sekil alsiya kadar karistiril. Asla cevzenin basindan ayrilmayin, cunku kahve cok cabuk kaynak ve tasabilir tasan kahveninde asla kopugu olmaz.
  • Kahve kaynamaya basladiginda  cezvenin kenarinda kopukler olusmaya baslar, onlar iyice kopurup cevzenin ortasina dogru gelir. Kopukler cezvenin tamamen ustunu kapladiginda ocaktan cezveyi alip kopukleri fincanlara paylastirin sonra tekrar ocaga koyun ve  kahve bir kez daha kaynadiginda ocagi kapatin ve kalan kahveyi fincanlara paylastirin.
  • Kahvenin yaninda herkese 1 bardak su konularak ikram edilmeli nedeni de kahveyi icmeden once su icilmelidir ki kahvenin tadi alinsin. Su agzinizdaki tadi notr lemek icindir.
  • Son olarak kahvenin yaninda lokum yada cikolata ikrami da guzel olacaktir.
AFIYET OLSUN....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder